Judo

Rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Hij bestudeerde verschillende bestaande gevechtssporten, waaronder ook het ju-jitsu (= zelfverdediging). Iedere school had zijn eigen methoden. Kano ontdekte dat de meeste methoden te veel gericht waren op het volledig uitschakelen van de tegenstander. Uiteindelijk kwam hij tot zijn eigen systeem dat hij judo noemde, wat de zachte weg betekent. Hij koos deze naam om een duidelijk onderscheid te maken met het harde jiu-jitsu.

Het hoofddoel van zijn judo was: samenwerken aan een harmonische ontwikkeling van geest en lichaam. In 1882 stichtte hij het Kodokan Judo Instituut te Tokio, wat nu nog de standaard is in Japan.

Na de tweede wereldoorlog raakte de sport judo populair, dankzij het feit dat deze gevechtssport erg
geschikt was voor het leger en de politie. Wellicht gebeurde dit ten koste van de geestelijke vorming.

Het klassieke judo - beoefend in de geschikte tempel of plaats (= de dojo) - werd aan het publiek voorgesteld met zowel technische - als ceremoniële beperkingen.

Wat is en betekent judo?

Judo is een verdedigingssport en een zelfbeheersingssport. Je leert er op de goede manier vallen
en je te concentreren. Je moet je geweldig goed kunnen concentreren bij de kata’s. Wat betekent kata’s dan weer: kata’s betekent vallen met stijl, maar je moet er ook allerlei bewegingen voor kunnen doen. Omdat judo zachte weg betekent, is de sport er ook naar gericht, de worpen zijn dus zo gemaakt dat het vallen niet zo veel pijn doet. Je leert natuurlijk wel vallen, dit gebeurt wanneer je de grond raakt sla je eigenlijk op de grond.

Daarnaast is judo ook een Olympische wedstrijdsport. Wie kent onze Olympische medaillewinnaars Anton Geesink,
Wim Ruska, Henk Numan, Ben Spijkers, Irene de Kok, Theo Meijers, Mark Huizinga, Ruben Houkes, Dennis van der Geest, Edith Bosch, Guillaume Elmont Henk Grol en Kim Polling niet.

Hier een filmpje van wat mooie internationale judomomenten!


Tuimeljudo

Tuimelen is onze voorloper op judo, vandaar dat wij dit Tuimeljudo noemen. Deze lessen worden aangeboden voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar. Met spelletjes worden de grondbeginselen van judo op een leuke en speelse wijze bijgebracht. Tuimeljudo vraagt veel concentratie en motorische coördinatie en doet een beroep op het voortdurend terugvinden van de evenwichtposities.Tuimeljudo onder professionele begeleiding kan voor sommige kinderen een belangrijk middel zijn om het verloren evenwicht weer terug te vinden. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van een positiever lichaamsidee en leidt tot meer vertrouwen in eigen kunnen.

Op maandag, woensdag en vanaf 1 mei 2014 nu ook op de zaterdag kunnen de kleintjes terecht voor tuimeljudo.
Ouders kunnen bij bepaalde lessen ook meedoen met hun kleine krijgers, wat "Ouder & Kind" tuimeljudo is.
Lekker stoeien in een vertrouwde omgeving, versterking van de motoriek èn familieband!
Doe mee!

Hier een fimpje met wat tuimejudoka's in actie!